Općine admin 06/02/2020
O nama

Zlatni Papuk turistička je zajednica područja općina Velika, Kaptol, Brestovac i Jakšić smještenih na obroncima Papuka, jedinstvene povijesti, kulture, prirode i manifestacija.

Općina Velika
Općina Kaptol
Općina Jakšić
Općina Brestovac

Velika

Mjesto je poznato već iz srednjeg vijeka i nalazi se na južnim obroncima Papuka, nasuprot Požegi. Općina Velika danas je poznato odredište koje nudi mnoštvo atrakcija za rekreaciju – šetnje, planinarenja, kupanje ljeti, skijanje i sanjkanje zimi, sportsko penjanje, jahanje, brdski biciklizam i paragliding. Mnogim je avanturistima Velika postala vrlo tražena kamp destinacija zahvaljujući Kamp odmorištu Duboka. Velika je također poznata po njegovanju i čuvanju starih slavonskih folklornih tradicija, a posjetitelji mogu svake godine uživati u manifestaciji „Vinkovo“ u siječnju te u svibnju Smotri folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“.

Kaptol-29-ver
Kaptol-27-ver

Kaptol

Danas je svjetski poznato i priznato nalazište halštatske kulture izuzetno važno zbog nalaza bogatih kneževskih grobova iz starijeg željeznog doba. U nekima od njih pronađen je bogat keramički inventar, a keramičke posude pronađene u Kaptolu jedinstvenih su oblika i čudesnih ukrasa te predstavljaju jedne od najljepših primjeraka svoga vremena u čitavoj Europi. Pod predivnim obroncima planine Papuk i u samom središtu općine nalazi se jedan od najvećih i najočuvanijih spomenika iz srednjeg vijeka – kasnosrednjovjekovni grad Kaptol opasan dubokim kanalom, utvrđen zidinama s tri kule, a tlocrtno je u obliku nepravilnog šesterokuta.

Brestovac

Općina Brestovac proteže se od Papuka na sjeveru do obronaka Požeške gore na jugu kotline. Na najljepšoj planini Slavonije posjetitelji mogu uživati u dugim boravcima u prirodi i šetnjama planinarskim stazama blagoga uspona. Na prostoru Brestovca nalazi se bogata srednjovjekovna kulturno-povijesna baština. Najistaknutije je poznati arheološki lokalitet Rudina gdje je podignut benediktinski samostan sv. Mihovila koji je moguće posjetiti uživajući u brežuljkastom krajoliku te u župnoj crkvi sv. Martina koja je u osnovi sačuvana, a 1760. i obnovljena. Općina Brestovac sačuvala je brojne dragocjenosti iz bogate arheološke riznice Požeškog kraja.
jaksic_1
default

Jakšić

Općina Jakšić nalazi se na istočnom dijelu Turističke zajednice Zlatni Papuk te je smješten na blagom brdašcu, na mjestu gdje je u srednjem vijeku bilo naselje Sv. Đurđa. Ruralni prostor Jakšića krasi velik broj plodnih ravnica, stoga se gospodarstvo temelji na proizvodnji voća i povrća u malim obiteljskim gospodarstvima koje je moguće posjetiti i degustirati njihove proizvode. U središnjem je naselju nakon protjerivanja Osmanlija u 18. stoljeću podignuta barokna crkva sv. Barbare s elementima pseudogotike, a spomenikom kulture naziva se nakon dogradnje 1910. godine. Nalazi iz starijeg željeznog doba s područja Rajsavca, Jakšića i Tekića obogatili su zbirku Muzeja u Požegi brojnim ulomcima keramike, vršcima željeznih koplja i strjelica – poput ulomaka keramičkih posuda lasinjske kulture pronađenih u Ribnjaku „Zelena Laguna“.