Planinarenje admin 21/08/2022
Najčešća prva asocijacija na Slavoniju je ravnica, no na Papuku postoji vrlo duga tradicija planinarenja, razgranata mreža planinarskih staza i mnogi planinarski objekti. Velik izbor planinarskih staza različitih dužina i težine oduševit će sve rekreativce, ljubitelje planinarenja, kao i one koji će to tek postati. Područje Zlatnog Papuka najbolje ćete upoznati i na poučnim stazama – Grofova staza na Jankovcu, Geološka staza Rupnica te Botanička staza Turjak. Od poučnih staza moguće je posjetiti Grofovu na Jankovcu, zatim Geološku stazu Rupnica te Botaničku stazu Turjak.

Poučne i planinarske staze pogledajte u nastavku.

Poučne staze

Grofova poučna staza na Jankovcu
Poučna staza izgrađena je u najljepšem dijelu parka šume Jankovac uz planinarski dom, jankovačka jezera i slap Skakavac. Stube, pješački drveni mostići i rukohvati, koji su postavljeni na stazi, posjetiteljima omogućuju pristup najljepšim prizorima Jankovca. Uz stazu su postavljene i poučne table sa sadržajima koji objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti uz koje staza prolazi. Poučnu stazu na Jankovcu nazvana je Grofova staza iz poštovanja prema grofu Josipu pl. Jankoviću, prvom čovjeku koji je spoznao estetske i krajobrazne vrijednosti te doline.
Staza je, 2006. godine, dobila nagradu Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice, kao najbolja u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.
Osnovni podaci o stazi:
Geološka poučna staza Rupnica
Na lokalitetu Rupnica uspostavljena je kraća poučna staza koja govori o samom fenomenu stijena – vulkanskih stupova, te zanimljivu priču o vulkanima svijeta. Osim obilaska prvog hrvatskog geološkog spomenika prirode priču o usnulom „Rupničkom vulkanu“ obilazi se i napušteni kamenoloma Trešnjevica, jedan od najljepših geoloških lokaliteta u Hrvatskoj, gdje je moguće vidjeti magmatsku žilu dužine nekoliko stotina metara koja probija 300 milijuna godina starije metamorfne stijene Papuka.
Osnovni podaci o stazi:
Botanička poučna staza Turjak
Nedaleko od Velike nalazi se floristički najzanimljivije područje Parka prirode Papuk kojeg čine brda Turjak, Pliš, Mališčak i Lapjak. Zbog svojih iznimnih florističkih vrijednosti, jedinstvenosti i reprezentativnosti ondje je postavljena botanička poučna staza. Staza prolazi stogodišnjom šumom hrasta medunca i crnog jasena unutar koje se javljaju otvorena kamenjarska područja i mali vapnenački travnjaci. Na tim malim šumskim travnjacima raste najveći broj ugroženih i zaštićenih biljaka Parka prirode. Osim što je floristički izuzetno vrijedno ovo područje predstavlja i prvo sigurno nalazište vrste guštera ivanjski rovaš u Hrvatskoj.
Osnovni podaci o stazi:

Planinarske staze

Planinarska staza Velika (crkva) – Lapjak – Nevoljaš - Jankovac
Osnovni podaci o stazi:
Na ovoj ćete stazi imati izvrstan pogled na planinarski dom Lapjak te će Vas dovesti sve do samog vrha Lapjaka. Nadalje, posjetit ćete vidikovac Nevoljaš odakle se pruža izvanredan pogled sve strane, a imat ćete i priliku vidjeti slavonsko gorje, kao i bosanske i mađarske planine.
Planinarska staza Velika (crkva) – Mališčak – Orahove vode – Ivačka glava
Osnovni podaci o stazi:
Neke od lokacija koje na ovoj stazi možete vidjeti je vidikovac Mališčak, a oni najizdržljiviji mogu doći do najviše dostupne točke Papuka, do Ivačke glave visoke 913 metara.
Planinarska staza Velika (crkva) – planinarski dom Lapjak – Kaniška glava – Češljakovački vis
Osnovni podaci o stazi:
Na ovaj stazi prolazite pored planinarskog doma Lapjak, a svoj put možete staviti za Češljakovački vis visok 825 metara ili planinarsku kuću Trišnjicu. Neke od lokacija koje možete posjetiti su Prđevac, Kaniška glava, Čiftuski bunar, kao i izvor Kapovac.
Planinarska staza Velika (crkva) – Duboka – Jezerce - Jankovac
Osnovni podaci o stazi:
Ova će vas staza voditi uz kanjon potoka Dubočanka do planinarskom doma Lapjak, Češljakovačkog visa i Veličkog grada. Uz lijevu obalu potoka naći ćete planinarski put za vrh Tisovac te planinarsku kuću Trišnjica, a jedna od lokacija do koje možete doći je jezero Jankovac.