Sport admin 06/02/2020

Planinarenje

Najčešća prva asocijacija na Slavoniju je ravnica, no na Papuku postoji vrlo duga tradicija planinarenja, razgranata mreža planinarskih staza i mnogi planinarski objekti. Staze će posjetiteljima omogućiti odličan provod za vikend, a od najpoznatijih potrebno je izdvojiti Grofovu poučnu kružnu stazu na Jankovcu, idealnu za cijelu obitelj i planinare početnike, zatim Stazu Jankovac-Češljakovački vis u kojoj će uživati svi ljubitelji šume te kružnu stazu Velički grad-Lapjak-Jankovac-Jezerce-Duboka koja je zanimljiva staza za planinare željne izazova.
Sportsko penjanje by Thrillseeker Croatia

Sportsko penjanje

Sve popularniji adrenalski sport, sportsko penjanje, privlači sve veći broj avanturista. Posebnost ovog sporta je što se penjač za napredovanje koristi samo svojim tijelom, a oprema služi isključivo za sigurnost. Svoju spretnost i avanturistički duh možete istražiti na Sokolinama, penjalištu u neposrednoj blizini Velike. Na penjalištu je uređeno deset smjerova maksimalne dužine do 12 metara, a težina im je ocijenjena od 4b do 5c.
GOPR1831

Treking

Jedna od najpopularnijih treking utrka u Hrvatskoj održava se svake godine na Papuku, radi se o „Papuk Trek&Trail“ koji svake godine privlači sve već broj zaljubljenika u ovaj sport. Za uspješnu provedbu utrka i odličan provod zadužen je sportsko rekreacijski klub Baraber Extreme team iz Belišća koji svake godine u studenom okupi preko 1000 sudionika u ovoj utrci koja je dio hrvatske Treking lige. Staze Light i Active duge su 8 i 18 kilometara, dok se oni najhrabriji mogu orijentirati sami i iskušati stazu Challenger dugu od 24 do 30-ak kilometara. No, jedna je staza prilagođena čak i četveronožnim ljubimcima i njihovim vlasnicima, radi se o kategoriji Canicross.

Bicikliranje

Vožnja biciklom brojnim šumskim putevima koji prolaze kroz najljepše predjele Papuka savršen je način rekreacije i upoznavanja s ljepotama Papuka. No, prostranstvo Papuka i sve njegove skrivene ljepote moguće je istražiti i uz e-bicikl za one željne malo dužih avantura čije rute osmišljava iskusni tim avanturista i vodiča u Thrillseekeru, kako biste doživjeli nestvaran krajolik i prirodu Papuka na najbolji mogući način. 

Pogledajte biciklističke staze u nastavku.

Staza br. 1

Velika – Sokoline – Mališčak – Velika

Osnovni podaci o stazi:
Staza br. 2

Velika – Dubočanka – Velika

Osnovni podaci o stazi:
Staza br. 3

Velika – Jezerce – Jankovac – Velika

Osnovni podaci o stazi:
Staza br. 10

Jankovac

Osnovni podaci o stazi:
Staza br. 11

Jankovac

Osnovni podaci o stazi:
Staza br. 12

Jankovac

Osnovni podaci o stazi:
Staza br. 14

Zvečevo

Osnovni podaci o stazi:
Staza br. 15

Zvečevo

Osnovni podaci o stazi:
geochaching

Geocaching

Geocaching je relativno nova vrsta zabave za sve one avanturističkog duha. Radi se o igri lova na „skriveno blago“. Cilj igre je pomoću GPS uređaja ili pametnih telefona pronaći skriveni spremnik zvan geocache, a svoje iskustvo podijeliti na internetskim stranicama. Jedino što trebate ponijeti je GPS uređaj ili pametni telefon i i dobru volju kako biste sudjelovati u novom iskustvu potrage blaga.
Slike sa snimanja Zlatni Papuk-9

Kanuing

Jedan je opuštajućih načina istraživanja prirode Zlatnog Papuka je kanuing. Vožnja kanuima preko donjeg Jankovačkog jezera predstavlja pravi ugođaj i mjesto uživanja u oazama prirodnih ljepota najljepšeg dijela Slavonije. Za vožnju kanuima nije potrebno posebno znanje ili vještine, naprotiv vožnja je opuštajuća i sigurna i omogućit će vam doživjeti ljepote Slavonije na nov način.